Hittar du inte det du söker?

Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Vanliga frågor och svar

När kan man som tidigast komma för ett NIPT?

NIPT utförs från fullgången graviditetsvecka 10+0, dvs i starten av pågående vecka 11. Man kan beräkna graviditetslängd utifrån en regelbunden menscykel på 28 dagar. Vid oregelbunden alternativt längre eller kortare cykel än standard kan man utgå ifrån ägglossning om man har vetskap kring det. För mer hjälp att beräkna graviditetslängd kan man kontakta oss. NIPT tagna fr.o.m v 10+0 ger i 97% av fallen resultat. 3% får komma tillbaka för ett kostnadsfritt omprov.

Jag hittar ingen info om KUB. Utför ni det?

Vi utför enbart NIPT/Harmony som är ett säkrare screeningtest för trisomi 13,18 och 21. Du hittar mer info under fliken NIPT.

När kan man som tidigast komma för ett ultraljud?

Tidiga ultraljud utförs från fullgången graviditetsvecka 8+0, dvs i starten av pågående vecka 9. Man kan beräkna graviditetslängd utifrån en regelbunden menscykel på 28 dagar. Vid oregelbunden alternativt längre eller kortare cykel än standard kan man utgå ifrån ägglossning om man har vetskap kring det. Vi har lång erfarenhet av dessa tidiga ultraljud som utförs över magen. I enstaka fall måste undersökningen utföras vaginalt för att bekräfta graviditet. Ultraljudsundersökningen ger svar på viabilitet (visar hjärtaktivitet), graviditetslängd och antal foster.

Jag har fått en blödning. Kan jag komma till er?

Vid mensliknande blödning med eller utan smärta bör en gynekolog undersöka graviditeten. I de
flesta fall görs det på en gynekologisk akutmottagning. Vid mindre blödningar och ingen smärta går det bra att boka ett besök hos oss.

Ultraljudsbarnmorskor kan inte fastställa diagnoser vid avvikande ultraljudsfynd som tex missfall. Vi förmedlar vad vi kan tolka från ultraljudsbilden tillsammans med uppgifter/data från förväntad graviditetslängd. Kan vi inte bekräfta förväntad graviditetslängd och/ eller hjärtslag vid ultraljudstillfället informerar vi om det.

Vi tar ansvar för att kvinnan får möjlighet till en ny bedömning och fortsatt omhändertagande av korrekt instans för det. Detta helt i enlighet med standard. Ett sådant fynd ska alltid bekräftas av gynekolog. Därmed skickas alltid remiss för second opinion till gynekologmottagning för att bekräfta eller dementera vår misstanke/bedömning.

När rekommenderar ni att boka en tillväxtkontroll med 3D/4D?

Vi råder till att boka en tid mellan v 26 och 32. Undersökningen utgår utifrån en medicinsk bedömning enligt standard för tillväxtkontroll. 3D bilder tas utifrån de förutsättningar som finns vid

undersökningstillfället. Detta beror främst på barnets position. Den gravida kvinnas BMI kan spela roll likaså moderkakans position. Vi kan aldrig garantera bra bilder.

Ingår bilder i undersökningen som jag bokar?

Bilder och filmer från ultraljudsundersökningen som är intressanta för er förmedlas via ett sms.

Kan vi ta med barn på besöket?

Alla våra ultraljud är en medicinsk bedömning. Det är viktigt att vi har bra förutsättningar för att göra en ostörd bedömning. Ett mörkt rum med främmande personer kan vara skrämmande för både små och stora barn. Vid såväl tidiga som senare ultraljud kan eventuella avvikelser upptäckas som ni behöver ta till er i lugn miljö. Vi vill därför inte att barn/syskon deltar vid undersökningen.

Kan jag ta med partner/anhörig på besöket?

Vi välkomnar en partner/anhörig utan förkylningssymtom att följa med på besöket.

Finns det parkering i anslutning till mottagningen?

Du hittar en karta för parkeringar i området under fliken kontakt.

Var är Stampgatan 15?

Stampgatan 15 ligger i anslutning till hållplats Svingeln. Spårvagn 1,3,6 och 8 passerar Svingeln. Byggnaden ligger bredvid Stora Samskolan mittemot Judiska kyrkogården. Du hittar en karta under fliken kontakt.

Jag ska genomgå IVF-behandling på en klinik på annan ort eller land. Kan vi komma för ett besök för ultraljud för att mäta äggblåsor och livmoderslemhinna enligt IVF- klinikens ordination hos er?

Nej. Den undersökningen ska utföras av leg. gynekolog. Vi är en barnmorskemottagning som utför
ultraljud för att bedöma fosterutvecklingen under en gravidtet.